Ravage Webzine – Chvad SB “GUT” (2013)

Translated from Dutch:
The film GUT (2012) is about two friends Tom and Dan who seem to have a fascination for horror films. Both work in the same office, have lunch together, make the occasional joke and drink every now and then a beer while enjoying a bloody film.

At one point, Dan has a very realistic horror clinical owned then the friendship begins to falter. The atmosphere of the film is slow, usually observations of the event, fixed camera positions and an oppressive atmosphere because of the distance that exists between people, which occasionally interrupted in family circumstances or during lunch at a coffee cream.

The theme, numbing of feelings, and something can feel through the eye of the camera or screen in this film also touched upon. Especially the mutual miscommunication and the consequences this has, is well portrayed.

The soundtrack is made ​​by Chvad SB (Chad Bernhard), using guitar and effects. The music simply, threatening, slowly and with little layered seamlessly with GUT. Its strength lies in particular in its simplicity. Eighteen tracks take you to quiet moments and the deeper recesses of the soul.

Chvad SB lives and works in Brooklyn, New York, and making music since 1991. GUT The soundtrack was released on his own label Facility Records . In the film, the music is a nice addition, but no image is very worthwhile to listen to in a dark room, then your own imagine.

-Jan Kees Helms

Original:
De film GUT (2012) gaat over de twee vrienden Tom en Dan die een fascinatie blijken te hebben voor horrorfilms. Beide werken op hetzelfde kantoor, lunchen samen, maken af en toe een flauwe grap en drinken zo nu en dan een biertje onder het genot van een bloederige film.

Op een gegeven moment heeft Dan een zeer realistische klinische horrorfilm in handen waarna de vriendschap begint te wankelen. De sfeer van de film is traag, veelal observaties van het gebeuren, vaste camerastandpunten en een beklemmende sfeer vanwege de afstand die er is tussen mensen, welke af en toe doorbroken wordt in familiare omstandigheden of tijdens de lunch in een coffeeroom.

Het thema, afstomping van gevoelens, en iets kunnen voelen door het oog van de camera c.q. beeldscherm wordt in deze film ook weer aangeroerd. Vooral de onderlinge miscommunicatie en de gevolgen die dat heeft, wordt goed in beeld gebracht.

De soundtrack is gemaakt door Chvad SB (Chad Bernhard), middels gitaar en effecten. De muziek -eenvoudig, dreigend, traag en met weinig lagen- sluit naadloos aan op GUT. De kracht ervan zit ‘m met name in de eenvoud. Achttien tracks nemen je mee naar rustige momenten en de diepere krochten van de ziel.

Chvad SB woont en werkt in Brooklyn, New York, en maakt sinds 1991 muziek. De soundtrack GUT is uitgegeven op zijn eigen label Facility Records. In de film vormt de muziek een aangename aanvulling, maar ook zonder beeld is het zeer de moeite waard om te beluisteren in een donkere kamer, om vervolgens je eigen voorstelling te maken.

Jan Kees Helms

Review originally published here:
http://www.ravage-webzine.nl/beklemmende-eenvoud/


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *